Herbatę powinno się podawać w filiżankach, które rozszerzają się ku górze – ich brzeg powinien mieć większą średnicę, niż podstawa. Zarówno łyżeczka, jak i spodek, na który kładzie się łyżeczkę po posłodzeniu herbaty, są obowiązkowe. Nie jest tajemnicą, że najlepszym materiałem na filiżanki jest wysokiej jakości porcelana. Cienkie, porcelanowe ścianki naczynia sprawiają, że herbaciany wywar nabiera interesującej, ciepłej barwy, ponieważ przez delikatną porcelanę przenika światło, wzmacniając naturalny kolor napoju. Herbata powinna być zaparzona w dzbanku wyposażonym w odpowiednie sitko i podgrzewacz. Sitko umożliwi odcedzenie fusów z nalewanej herbaty, zaś podgrzewacz zapewni odpowiednią temperaturę wywaru. Parzenie herbaty bezpośrednio w filiżankach ma sens jedynie wtedy, gdy do jej liści dodano płatki kwiatów lub rzadkie rośliny czy owoce, ponieważ proces parzenia będzie w tym przypadku efektownie wyglądał. Napój nalewa się z prawej strony siedzącego, zaś napełnioną filiżankę podaje się z lewej. Miód, cukier, mleko lub cytryna powinny znaleźć się na stole w przeznaczonych do tego celu naczyniach. W przypadku herbaty ekspresowej parzonej w filiżankach na stole powinien się znaleźć również specjalny talerzyk na zużyte torebki. Herbatę należy podawać z kruchymi ciasteczkami bez dodatku kremu czy słodkiej polewy. Domowe sposoby parzenia herbaty, czyli w kubkach lub szklankach, mogą być praktykowane tylko w przypadku nieoficjalnych okazji.