Dekoracja stołu komunijnego nie jest zbyt skomplikowaną sprawą, należy jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim stół powinien być duży na tyle, żeby pomieścić wszystkich gości. Wydaje się to oczywistością, jednakże bardzo często goście siedzą stłoczeni, obijając się łokciami, gdy powinni siedzieć swobodnie i komfortowo. Na jednego gościa powinno przypadać ok. 75 cm przestrzeni. Jest to o tyle istotne, że dobrze udekorowany stół to nie tylko ładnie przyozdobiony mebel, z białym obrusem i ozdobami, ale również centralne miejsce podczas komunijnego przyjęcia. Ważne, żeby wyglądało dobrze i gustownie. Stłoczeni goście oznaczają zbyt dużą liczbę zastaw obiadowych na niewielkiej przestrzeni, co jest jednoznaczne z dekoracyjną porażką, dlatego warto zastanowić się, czy lepszym rozwiązaniem nie będzie donoszenie kolejnych talerzy wraz z kolejnymi daniami. Istotne jest również, żeby zastawa pochodziła z tego samego serwisu obiadowego. Jeżeli jest to niemożliwe, wówczas należy rozłożyć talerze tak, żeby co kilka nakryć pojawiały się talerze z innego serwisu. Ważne, żeby zachować pewną proporcję, np. 3 nakrycia z serwisu głównego, 1 z serwisu dodatkowego itd. Można również skomponować nakrycia z naczyń pochodzących z różnych serwisów lub zestawów, jest to jednak dość trudne zadanie, wymagające odrobiny wiedzy z zakresu estetyki kulinarnej. Gładki, wyprasowany, prosty, biały obrus jest oczywistością, poza tym można go przyozdobić niebieskimi lub żółtymi dodatkami, takimi jak szarfy, stroiki lub niewielkie bukiety kwiatów. Ostatnim elementem wystroju komunijnego stołu jest honorowe miejsce dla dziecka. Należy zastanowić się, czy dzieci powinny siedzieć z dorosłymi przy stole przez cały czas trwania przyjęcia, czy też przygotować dla nich osobny stół. Przed podjęciem tej decyzji warto spytać o zdanie komunijnych gości.