Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Obróć telefon w poziomie

Jak podajemy pieczywo?

Pieczywo powinno znajdować się na środku stołu w koszyku, ułożone na serwecie o takim samym lub zbliżonym wzorze do wzoru obrusu lub nakrycia. Powinno być pokrojone i przykryte kolejną serwetką, ponieważ świeży chleb ma tendencję do szybkiego wysychania. Obok koszyka z pieczywem warto położyć widelec z długimi zębami lub szczypce do spaghetti, żeby goście mogli swobodnie sięgać po chleb, nie wkładając ręki do kosza. Obok kosza powinna stać maselniczka. Goście biorąc kawałek pieczywa przenoszą go na swój talerzyk do chleba, znajdujący się na lewo od głównego talerza. Chcąc zjeść chleb, delikatnie odłamują kawałek, i – jeżeli mają ochotę – smarują ten kawałek masłem przy użyciu własnego noża do masła. Taką porcję wkłada się palcami do ust. Należy pamiętać, że kawałków chleba nie powinno się odgryzać, tylko ręcznie porcjować na własnym talerzyku. Kawałków chleba przed włożeniem do ust nie można moczyć w żadnych sosach lub dipach. Słodkie pieczywo traktowane jest jako deser i nie powinno być ani podawane, ani spożywane na talerzykach do chleba, ponieważ mogą się na nim znajdować resztki masła. Dlatego też zarówno kosz z pieczywem, jak i talerzyki na chleb i masło, usuwa się ze stołu przed podaniem deseru.