Szampan jest jednym z rodzajów wina musującego. Z tego względu powinien być serwowany w kieliszku typu „flet”. Jest to wysokie i smukłe naczynie, o prostej, lekko zwężającej się ku górze czarze, na dość wysokiej nóżce, o cienkich, delikatnych i przezroczystych ściankach, którego pojemność wynosi maksymalnie 180 ml. Przed podaniem trunku (do ¾ wysokości naczynia) kieliszek nie może być umyty z użyciem chemikaliów, ponieważ drobinki płynu do mycia naczyń mogą pozostać na szklanych ściankach, psując tym samym smak szampana. Czasami można się spotkać z sytuacją, w której szampan jest pity z tradycyjnych kieliszków do czerwonego wina lub Martini. Jest to błąd, ponieważ z napoju znajdującego się w takich naczyniach bardzo szybko ulatnia się aromat oraz musujące bąbelki, poza tym wzrasta jego temperatura. Z tego względu kieliszek wypełniony szampanem należy trzymać za nóżkę, a nie za czarkę, tym bardziej, że prawidłowa temperatura serwowanego trunku jest stosunkowo niska. Generalnie przyjmuje się, że im starszy szampan, tym jego temperatura może być wyższa, ale zazwyczaj oscyluje ona w granicach od 6°C do 10°C. Poza tym im szampan mniej słodki, tym na przyjęciu podaje się go wcześniej. Do aperitifu serwuje się trunek wytrawny, do obiadu – półwytrawny lub półsłodki, w zależności od potrawy, zaś na deser można zaserwować szampan słodki. Warto również wiedzieć, że zdecydowana większość trunków sprzedawanych pod nazwą „szampan” to w rzeczywistości wina musujące. Nie oznacza to oczywiście, że walory smakowe takich win są niskie, ale mimo wszystko wybór wina (lub szampana) warto skonsultować ze specjalistą.