Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Jakie szklanki do drinków?

Istnieje kilka rodzajów szklanek używanych do najpopularniejszych rodzajów drinków. Najpopularniejszą z nich jest bez wątpienia highball – smukły, szklany cylinder na stosunkowo grubej podstawie, z którego pija się zazwyczaj soki, napoje gazowane, a także bardzo popularne gin z tonikiem lub Krwawą Mary. Mniej popularną wersją highballa jest collins – wysoka i wąska szklanka, doskonała do drinka Tom Collins. Do alkoholi podawanych z lodem, czyli wlewanych „on the rock”, używa się klasycznych szklanek do whisky czy bourbona, zwanych „rock glass” czy „lowball”. Są to stosunkowo niskie i szerokie naczynia z cienkiego, przezroczystego szkła na grubym, najczęściej okrągłym dnie. Oczywiście nie są to szklanki przeznaczone tylko do czystego, wysokoprocentowego alkoholu z lodem, ponieważ można w nich z powodzeniem przyrządzać koktajle. Alkohole na gorąco, na przykład grog, serwowane są w szklance podobnej do tej, w jakiej podaje się kawę irlandzką, przypominającej kubek na stópce. Piña coladę podaje się w szklankach typu hurricane – naczyniach z nóżką, których czasza przypomina zwężoną w połowie czaszę kieliszka do czerwonego wina. Martini dla odmiany najlepiej smakuje w klasycznym kieliszku z nóżką, którego czarka przyjmuje kształt stożka skierowanego wierzchołkiem do dołu. Do innego bardzo popularnego drink, czyli Margarity, również używa się charakterystycznego naczynia. Jest to kieliszek na nóżce, którego czarka podzielona jest na dwie strefy: w dolnej, niewielkiej, gromadzi się gęstszy likier, podczas gdy górna wypełniona jest sokiem oraz tequilą.