Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Jak zastawić okrągły stół?

Okrągły stół jest doskonałym rozwiązaniem podczas niewielkich, domowych przyjęć, przede wszystkim ze względu na fakt, że każdy siedzi w dokładnie takiej samej odległości od środka mebla, a co za tym idzie, ma tak samo łatwy dostęp do wszystkich najważniejszych potraw. Należy jednak pamiętać, że w przypadku okrągłego stołu o wiele lepszym rozwiązaniem jest ciągłe donoszenie kolejnych dań, ponieważ jest on kojarzony raczej ze swobodną konwersacją, a nie z konsumpcją znacznej ilości jedzenia. Z tego względu na jego środku można postawić jakiś niewielki, nieprzeszkadzający w rozmowie element dekoracyjny. Warto również wiedzieć, że kwestia usadzenia gości przy takim stole jest nie jest obwarowana tak restrykcyjnymi zasadami, jak przykładowo podczas usadzania gości przy długim, prostokątnym stole weselnym, tym bardziej, że sama konstrukcja okrągłego mebla zakłada, że nie powinny siedzieć przy nim osoby, które się nie lubią lub nie znają. Rozstawienie talerzy i sztućców na okrągłym stole jest również trochę prostsze, niż w przypadku tradycyjnego, prostokątnego, ponieważ odległość pomiędzy poszczególnymi nakryciami może wynosić nie standardowe 80 cm, ale 60. Poza tym wszystko tak, jak w przypadku tradycyjnych nakryć: duży, nieużywany talerz podstawowy, oddalony od krawędzi stołu na 2 cm, na nim mniejsze talerze lub talerzyki, w zależności od rodzaju lub kolejności podawania poszczególnych potraw, odpowiednie sztućce po obydwu stronach nakrycia, a każde nakrycie powinno być przyporządkowane jednemu gościowi. Rozmiar obrusu powinien wynosić sumę długości średnicy stołu i dodatkowych 40 cm materiału, który będzie swobodnie zwisał na 20 cm poniżej krawędzi mebla z każdej jego strony. Owszem, okrągłe stoły nie zawsze sprawdzają się na większych przyjęciach, szczególnie weselnych, jednakże są zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem podczas niewielkich, domowych imprez.