Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Obróć telefon w poziomie

Jak utrzymać ciepło potraw?

Istnieje kilka sposobów na utrzymanie ciepła serwowanych potraw. Jeżeli istnieje taka możliwość, naczynie z potrawą można włożyć do piekarnika nastawionego na najniższą możliwą temperaturę (nowoczesne piekarniki posiadają funkcję podgrzewania). Równie popularną metodą jest zastosowanie gastronomicznego podgrzewacza do potraw. Jest to niewielka, metalowa lub ceramiczna rama ze specjalnym koszykiem, do którego można włożyć niewielką, palącą się świeczkę; jej płomień ogrzewa znajdujące się powyżej naczynie. Istnieją również wyposażone w termostat podgrzewacze elektryczne, w których temperatura generowana jest albo przez specjalną grzałkę, albo przez lampy znajdujące się nad naczyniem z potrawą. Kolejnym interesującym sposobem na utrzymanie wystarczająco wysokiej temperatury potrawy jest włożenie naczynia z daniem do płaskiego garnka lub patelni wypełnionych wodą. Taką konstrukcję stawia się na niewielkim palniku gazowym, dzięki czemu potrawa jest podgrzewana równomiernie, można również regulować intensywność podgrzewania. Innym sposobem na utrzymanie temperatury jedzenia jest przechowanie go w specjalnych, ceramicznych, szklanych lub wykonanych z tworzyw sztucznych naczyniach, wykazujących się dobrą izolacją cieplną. Następnym sposobem jest owinięcie potrawy aluminiową folią, błyszczącą stroną do wewnątrz. Folia działa wówczas jak ekran termiczny i nie przepuszcza ciepła. Jest to najbardziej popularne rozwiązanie podczas transportu ciepłych dań. W sytuacji, w której należy przetransportować naczynie z ciepłym daniem, można je ciasno owinąć ręcznikami, które również bardzo dobrze zatrzymują ciepło potraw.