Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Jak układać talerze na stole?

Istnieją dość ścisłe reguły ułożenia talerzy na stole. Przede wszystkim talerzy powinno być tyle, ilu jest przewidzianych gości. Powinny być również wszystkie z tego samego zestawu, a jeżeli jest to niemożliwe, niech przynajmniej każde nakrycie będzie kompletne. Przyjmuje się, że w nakryciu powinno być tyle talerzy, ile jest potraw. Nie jest to jednak obowiązkowe, głównie ze względu na sytuację, gdy kolejne naczynia będą donoszone wraz z potrawami. Podczas wykwintnych kolacji podstawę nakrycia stanowi nieużywany talerz, o średnicy 27 cm, częstokroć ozdobny, ceramiczny lub platerowany. Na nim stoją kolejne talerze, chociaż zdarza się, że stoi jeden, ze złożoną serwetką, w którym będzie spożywany najbliższy posiłek. Po lewej stronie umieszcza się talerzyk na masło oraz pieczywo, a nad nim średniej wielkości talerzyk na sałatkę. Jeżeli wśród podanych potraw znajdzie się taka, po której pozostają odpadki, wówczas skrajnie po lewej stronie, za talerzem na masło, powinien znaleźć się niewielki talerzyk na odpadki. Ewentualna miseczka z wodą powinna znaleźć się u góry, ponad nakryciem. Krawędź talerza podstawowego powinna być oddalona od krawędzi stołu o 2 cm. Bardzo ważne jest, żeby sąsiadujące nakrycia nie leżały zbyt blisko siebie, dlatego zaleca się odległość minimum 80 cm pomiędzy ich środkami. Całości obrazu dopełnia czysty i wyprasowany obrus.