Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Jak serwować napoje bezalkoholowe?

Napoje bezalkoholowe dzieli się na dwie podstawowe grupy: gorące oraz zimne. Do napojów gorących zalicza się kawę, herbatę oraz kakao. Napoje zimne bezalkoholowe dzieli się na puszkowane, butelkowane, soki, oraz koktajle mleczne. Najpierw zajmijmy się napojami gorącymi.

Samej kawy jest kilka rodzajów, dlatego podaje się ją na różne sposoby. Kawę z ekspresu powinno się serwować w tradycyjnej, porcelanowej filiżance, ale już pozostałe rodzaje tego napoju posiadają swoje własne sposoby serwowania. I tak do cappuccino serwuje się w delikatnej porcelanie, o objętości nieprzekraczającej 200 ml., a do espresso używa się niewielkich (do 80 ml), rozszerzających się u góry filiżanek z grubego szkła lub porcelany. Grubość ścianek jest w tym przypadku szczególnie ważna, ponieważ przed podaniem espresso filiżanki powinny być podgrzane. Do latte macchiato, mrożonej café frappé oraz irish coffee używa się wysokich szklanek z przezroczystego szkła, przy czym należy pamiętać, że szklanki do irish coffee posiadają szklane uszko oraz niewielką nóżkę, na której stoją. Do tego odpowiednie dodatki: woda w przypadku espresso lub migdały posypane kakao, gorzka czekolada, ewentualnie słodki likier w przypadku pozostałych kaw. Z herbatą czy kakao sprawa jest zdecydowanie prostsza, niż w przypadku kawy, ponieważ w zdecydowanej większości przypadków powinny być one serwowane w filiżankach, po uprzednim przelaniu z dzbanka (kakao) lub czajniczka (herbata). Wyjątkiem są yerba mate, podawana w naczyniach zwanych mate, oraz herbaty dalekowschodnie, z Chin lub Japonii, które powinny być pite w specjalnych czarkach.

Napoje zimne, butelkowane oraz puszkowane, podaje się w oryginalnych opakowaniach, zaś pije ze szklanek z cienkiego szkła. Soki z owoców lub warzyw podaje się w szklankach z grubym i szerokim dnem, ewentualnie w dzbankach, z których goście samodzielnie będą nalewać sobie napoje. Poza tym w przypadku soków warzywnych warto pamiętać o podaniu soli oraz pieprzu. Koktajle mleczne można podawać w wysokich szklankach. Szklanki z zawartością należy ustawić na spodkach, nie powinno się również zapominać o lodzie, umieszczonym w osobnym naczyniu, nigdy bezpośrednio w napoju – chyba, że jest on jednym ze składników koktajlu.