Wypożyczalnia Sprzętu Gastronomicznego Kaskada

516 072 255

Jak czyścić sztućce?

Istnieje wiele skutecznych metod czyszczenia sztućców. Te ze stali nierdzewnej można czyścić ręcznie lub w zmywarce, chociaż bardzo dobrym sposobem jest zanurzenie sztućców na 10 minut w wodzie, w której gotowały się ziemniaki lub szpinak, następnie opłukanie i osuszenie. Jeżeli do wody doda się odrobinę amoniaku, wówczas sztućce znowu będą błyszczeć. Czyszczenie sreber stołowych jest odrobinę bardziej skomplikowane, jednakże sposobów na skuteczne przywrócenie srebrnym sztućcom ich dawnego blasku jest zdecydowanie więcej. Można je zanurzyć na godzinę w coli albo w roztworze, w skład którego wchodzą 3 litry wody, 5 łyżek octu i 4 łyżki sody oczyszczonej. Roztwór należy doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i na 10 minut zanurzyć w nim srebra, po czym opłukać je i przetrzeć suchą szmatką. W przypadku innego roztworu, w skład którego wchodzą 3 litry wody, 2 łyżki amoniaku i 2 garści płatków mydlanych, należy wykonać ze sztućcami dokładnie te same czynności. Istnieje jeszcze inny sposób, polegający na czyszczeniu sztućców na sucho pastą do zębów, jednakże niektórzy odradzają tę metodę ze względu na ścierające właściwości pasty. Poczerniałych miejsc ze sreber najlepiej pozbyć się przy użyciu metody „dwóch misek”. W jednej misce należy w litrze wody rozpuścić 5 łyżek soli, zaś drugą wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii kładzie się sztućce, po czym zalewa się je przygotowanym wcześniej roztworem. Mocno poczerniałe srebro potrzebuje kilku godzin, lekko poczerniałemu wystarczy nawet kilka minut. Zmatowiałe srebro zanurza się w zsiadłym mleku na kwadrans, a następnie czyści suchą szmatką.